00:15 - Ahmet Kaya “Marketlerde gramajlarının düşürülüp fiyatın sabit tutularak gizli zam yapılıyor”
10:45 - Pandemi Döneminde Ülkemize has ilginç vergi uygulamaları
15:29 - Hamside av yasağı 28 Ocak’a kadar uzatıldı
18:41 - Üniversite çalışanlarının atama sorunu çözülmeli
17:13 - CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Arsin heyelan bölgesinde bir an önce karar verilmeli
12:49 - Selçuk Bayraktar’dan #WhatsAppSiliyoruz kampanyasına destek
13:41 - Beşikdüzü’nde kaçak içki operasyonu
10:19 - Trabzon Emniyetinden kaçamadılar
12:07 - Araç muayene ücretlerine zam geldi
13:51 - Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli koronavirüs aşısı için tarihi açıkladı
Batı dillerinde Karadeniz’in adı “Maire noir(Mer Nuar), Pont Ocean(Pont Oksean)dır. Manaları =siyah deniz, Pont Okyanusu demektir. Şark dillerinde El bahru’l-Esved ve Bahr-ı Siyahtır. Manaları=Siyah Deniz demektir. Kara deniz tabiri Türkçe’dir. Batı tabirleri Fransızca ve Lâtincedir. Şark dillerindeki tabirler Arapça, Farsça ve Osmanlıca’dır. Hepsinin haritaları mevcuttur. Aslında bizim Karadeniz bazen lacivert olur. Bu işin tabii ve coğrafî tarafıdır. Fakat, Karadeniz’in en önemli tarafı stratejik bir deniz ve bölge olmasıdır. Denizcilere göre
Okyanuslardan daha tehlikelidir. Karadeniz’de Okyanuslardan ve diğer denizlerden daha çok gemi batmıştır tarih boyu. Çünkü: Fırtınaları tek taraflı değil, çıktımı her taraftan burar ve yutar gemiyi. Gemi kazalarına dair çok destanları da vardır. Hatta Rumlarda bile hatıraları çoktur. İstanbul’dan Trabzon’a gelip giderken Karadeniz’de yakalandıkları fırtınalara dair. Tarihî kaynaklara göre tâ Hz. Nûh devrinde bile Karadeniz’e ve Karadeniz bölgesine Hz. Nuh’un üç oğlundan Yafes Aleyhisselâm döneminde, yafes Aleyhisselâm ve Yafesin sekiz oğlundan en büyüğü olan Türk isimli torunu bu bölgeye gelmiştir. Hz. Nûh insanlık tarihinin en eski Peygamberlerinden biri olduğu için ve de Kur’ân-ı Kerîme göre 950 sene yaşadığı için Karadeniz’e ilk gelen Türk kavimlerinin atasıdır. Bu konular Bolu Tarihinde bile çok güzel ve geniş bir şekilde ilmen anlatılmıştır.
Bu tarih içinde Karadeniz’in en eski kurulan ve en büyük şehri Trabzon’dur. Batum’dan Kastamonu’ya kadar geniş hudutlara sahiptir. Bu hudutlar Milat öncesinden kalmadır. Trabzon tarihte ikinci İstanbul’dur. Anadolu’nun başkentidir. Şehir büyüklüğünde İstanbul Dünyanın en büyük şehri bir milyon iki yüz bin nüfusla iken Trabzon da bir milyon iki yüz bin nüfusla dünyanın en büyük ve en kalabalık ikinci şehri idi.17.Yüzyıla kadar Trabzon böyle geldi.1925 yılında Samsun,1921’de Giresun,1924’te Rize,1922’de Batum ayrılmalarıyla bugünkü dar hale gelmiştir. Fakat dünyanın en eski kurulan sekiz şehrinden biridir. İstanbul Ms.330 yılında kurulmuştur. Trabzon’un bilinen tarihi dört bin yıldır. Amma alman arkeologlara göre Trabzon tarihi on bin yıllıktır. Bu bilgiyi Almanlardan alarak birkaç sene evvel İstanbul’daki “Konuşan Karadeniz” Dergisi de Trabzonlular yayınlamıştır.
Karadeniz bölgesi üç bölümdür. Biri Doğu Karadeniz, biri Orta Karadeniz, diğeri Batı Karadeniz’dir. Orta ve Doğu Karadeniz denilen bölge eski Trabzon’dur. Bu nedenle Trabzon’un dünyadaki şöhreti halâ devam etmektedir. Batılılar Fatih niye İstanbul ve Trabzon’u aldı diyerek Roma’dan Pekine gelip Trabzon’dan geçen İpek yolunu da iptal ederek Güney Afrika’dan Ümit Burnundan Doğuya gitmişler, Süveyş kanalını da yaparak Trabzon iyice mağdur hale getirmişlerdir. Trabzon’u bu durumdan Samsun- Trabzon- Erzurum Demir yolu kurtaracaktır. Pekin’e şimdi yılda 250 bin deve kervanı yerine Trabzon treni gidip gelecektir. İşte bunu engelliyorlar. Bu
nedenle Demiryolu ve tren Trabzon için âcildir. Çünkü: Trabzon’un müstesnalığını ve muhteşmliğini yok etmek Karadeniz’in müstesnalığını ve muhteşemliğini yok etmektir. Bu nedenle Osmanlıca kaynaklarda İsviçre’ye gitmeyiniz. Karadeniz’e ,Trabzon’a geliniz .Karadeniz ve Trabzon İsviçre’den güzeldir denilmektedir amma Trabzon ve Karadeniz Turizmcilerinin bundan haberleri yoktur. Trabzon ve Karadeniz’in yeniden aslına rücu’ edişi(dönüşü)yine eski müstesnalığını ve muhteşemliğini ortaya çıkartacaktır. Bu uyanış başlamıştır. Zira Doğu ve Orta Karadeniz’in kültürü, sanatı, müziği ve insanı çoğunlukla aynıdır.
İstiklâl Harbine kadar Trabzon ikinci İstanbul’du. Bugün İstanbul 18 milyon nüfus oldu. Zaferden sonra Ankara ikinci sıraya geçti. Trabzon üçüncü oldu. Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri. Fakat bugün 81 vilâyet içinde çok arka sıralardadır. Bu Karadeniz’i de etkilemiştir. Bu nedenle Trabzon’u yine ikinci İstanbul haline getirmeliyiz. Zira İstanbul da ikinci Trabzon’dur. Ankara Başkent olarak Atatürk’ün hatırasıdır. Trabzon ve İstanbul da Fâtihin hâtırasıdır. Tüm dünya asıl Trabzon’u böyle tanıyor. Bu gerçeklerin gereği bundan sonra mutlaka yapılmalıdır. Aksi halde Karadeniz de dünyadaki müstesna ve muhteşem özelliklerini kaybeder. Bu ise Türkiye’ye çok zarar verir. Trabzon ve Karadeniz Türkiye’nin garanti sigortasıdır. Her konuda ..Asıl bu konuda daha büyük bilhassa Arkeolojik çalışmaları yapılmalıdır.