13:15 - 6 Aylık hamile Duygu Abacı Arslan koronavirüse yenik düştü
17:50 - CHP’li Kaya’dan AKP’ye tepki” Kongreler vaka sayılarını artırdı”
17:57 - Görele’de sokak hayvanları unutulmadı
18:09 - Şahıs
21:34 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 üniversiteye yeni rektör atadı.
11:22 - Görele Belediye Başkanı Tolga Erener Ankara’dan müjdeyi verdi
00:15 - Ahmet Kaya “Marketlerde gramajlarının düşürülüp fiyatın sabit tutularak gizli zam yapılıyor”
10:45 - Pandemi Döneminde Ülkemize has ilginç vergi uygulamaları
Sağlık personel sendikası Genel Başkanı Ahmet Yusuf Çam “Üniversite çalışanlarının atama sorunu çözülmeli ” dedi.
Bilindiği üzere üniversiteler özerk kurumlardır. Üniversiteler özerkleştirilerek, her türlü siyasi baskı ve yönlendirmeden uzak eğitim ve öğrenim yapılması amaçlanmıştır.
Türkiye’de onlarca, hastanesi bulunan kamu üniversitesi mevcuttur. Üniversiteler idari personel eksiklikleri sebebi ile eğitim ve öğrenime odaklanamamakta ve yetkili makamlarca görmezden gelinen sorunlar her geçen gün artarak devam etmektedir.
Nedir bu sorunlar?
Üniversitelerin en önemli sorunu tayin-nakil problemleridir. Bu sebeple üniversiteler personel eksikliğini tamamlayamamakta ve her yıl binlerce alım yapılırken binlerce kişide üniversitelerden istifa etmektedir. Üniversitelerin özerk kurumlar olması sebebi ile Bir üniversiteden farklı bir üniversiteye naklen atama ne yazık ki mümkün değildir. Özellikle 4B Sözleşmeli personeller Ömür Boyu aynı kurumda çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Eşinden dostundan ayrı olan binlerce üniversite çalışanı mevcuttur. Yetkililere sesini duyurmak isteseler de ne yazık ki akademik personel olmadıkları için YÖK te bu çalışanları sahiplenmemekte ve çözüm için herhangi bir adım atmamaktadır.
Tayin nakil hakkı olmaması sebebi ile aileler parçalanmakta kültürümüz bozulmaktadır. Binlerce insan senede bir defa aile ziyareti yapabilmekte, eş dost akrabalarının ihtiyacı olduğunda yanlarına gidememektedir. Binlerce üniversite çalışanı akrabalarının cenazesine dahi yetişememektedir. Üniversite çalışanlarının çocukları, bayramlık giymeden büyümektedir. Üniversite çalışanlarının çocukları dedelerine, teyzelerine, amcalarına ve diğer akrabalarına hasret kalmaktadır. Yetkililer Üniversite çalışanları için bir an önce bir şeyler yapmalıdır.
Bu sorunların birçok çözümü mevcuttur;
Üniversite hastanelerinin işletme yetkisi personelleri ile birlikte sağlık bakanlığına devredilebilir. Böylelikle üniversiteler eğitim ve öğrenime odaklanacak ve personel sorunları çözülecektir
Kamu üniversiteleri arasında geçişler YÖK tarafından yapılmalı ve kurum içi yer değişikliği kapsamından sayılmalıdır.
Üniversite hastanesi çalışanlarına becayiş hakkı tanınmalıdır.
Bu uygulamalar yapılırken rektörlerin insiyatifine göre değil bir yönetmelik kapsamında sıra ile herkesin yer değiştirebileceği bir sistem yapılmalıdır.
Bunlardan herhangi biri yapılmadığı sürece mağduriyetler her geçen gün artarak devam edecektir. Bu sebeple Sağlık Personel Sendikası olarak bu sorunların bir an önce çözülmesi için yetkililere sesleniyoruz. Gelin çözüm için elimizden geleni yapalım, gelin birlikte oturalım ve bu sorunu birlikte çözelim, kendimiz için değil çalışanlar için, çalışanların aileleri için, çocuklar için bu sorunları çözelim diyoruz.